Last van negatieve denkpatronen? 4 tips om deze te doorbreken

Denkpatronen zijn gedachten die een gewoonte worden. Bij een negatief denkpatroon heb je negatieve gedachten die uiteindelijk een gewoonte worden. Hierdoor heb je uiteindelijk ook niet meer door dat de gedachten die je hebt, waarschijnlijk ontzettend negatief zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ik ben een nietsnut;

  • Ik kan niks;

  • Niks gaat goed.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Heb jij ook last van negatieve denkpatronen? Het kan dan soms lastig zijn om maar een enkel positief aspect over, in dit geval, jezelf en jouw leven te bedenken. Het is een uitdaging om de negatieve denkpatronen te doorbreken, maar het is mogelijk. Vier tips die jij kunt gebruiken:

  1. Allereerst is de bewustwording het allerbelangrijkste. Dit kan met behulp van het G-schema. Zie hieronder een tabel dat je kunt gebruiken:

Met dit schema kun je jouw gedachten (en de gebeurtenis daarachter) volledig uitpluizen. Door te bekijken wat de ‘bewijzen’ zijn voor de gedachten zul je 9 van de 10 keer zien dat je aan het overdenken was, en de negatieve gedachten helemaal niet nodig zijn. Naar mate je het schema vaker invult, hoe sneller je jouw negatieve denkpatroon zult herkennen. Het helpt je ook om hierbij nieuwe gedachten (iets wat de negatieve gedachten ontkracht) en nieuw gedrag te formuleren.

2. Stel jezelf vragen bij bewustwording. Let door de dag heen goed op wanneer je weer in je negatieve denkpatroon zit. Als dit lukt, stel jezelf dan, afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Is er bewijs dat mijn gedachte ondersteunt?

  • Is er bewijs dat mijn gedachte ontkracht?

  • Welke goede dingen zijn er gebeurd die ik nu vergeet?

  • Welk bewijs is er dat ik het niet kan?

  • Welke stappen kan ik nemen om het probleem aan te pakken?

    Zo kan je nog veel meer vragen bedenken met betrekking tot jouw situatie.

3. Gebruik middelen ter ondersteuning van jouw bewustwording. Denk bijvoorbeeld aan Het 6 minuten dagboek. Met dit dagboek besteed je drie minuten in de ochtend en focus jij je op waar je dankbaar voor bent, wat je gaat doen om het beste uit de dag te halen en positieve affirmatie. In de avond besteed je drie minuten aan een goede daad die jij die dag hebt verricht, wat je de volgende dag eventueel beter kan doen en aan de goede dingen van de dag. Zo reflecteer je op jezelf, maar focus jij je voornamelijk ook op de positieve dingen. Je begint de dag gemotiveerd en sluit de dag af met een positieve terugblik.

Is het bijhouden van een dagboek niks voor jou? Zoek dan een buddy met wie jij het volgende kan delen:

4. Deel elke avond samen met een buddy jullie dankbaarheidspunten van de dag. Denk ook aan de kleine dingen! In het begin denk je waarschijnlijk dat je nergens op komt en nog maar net één punt kan bedenken, maar niks is minder waar. Hiermee focus je je ook op de kleine positieve dingen die je dagelijks meemaakt. Je beseft je dan meer en meer dat geluk ook in de kleine dingen van het leven zit. Dit kan je telefonisch doen, maar ook gemakkelijk via WhatsApp. Persoonlijk doe ik dit elke avond met een vriendin en het is nog eens superleuk om het van elkaar te horen.

Vorige
Vorige

Geen affirmaties, maar alsfirmaties. Wat is dat?

Volgende
Volgende

Wat weet jij over de keten van jouw kleding?