Geen affirmaties, maar alsfirmaties. Wat is dat?

We hebben allemaal wel van affirmaties gehoord. Mocht je het begrip niet kennen: Affirmeren is het bekrachtigen van een gevoel of gedachte door het regelmatig te herhalen. Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord 'affirmare'. Affirmare betekent bevestigen, versterken, bekrachtigen. Bron: happyholics.com

Affirmaties zijn positieve gedachten, waarvan je uiteindelijk de gedachten naar je toe trekt. Hoe vaker je het uitspreekt, hoe meer je het gelooft en hoe meer dit in jouw leven gaat manifesteren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ik houd van mezelf;

  • Ik ben goed genoeg;

  • Ik ben zelfverzekerd.

Máár, als je dus ontzettend negatief en onzeker bent over jezelf, dan gaan affirmaties geen effect hebben, omdat je er uiteindelijk toch niet in gelooft. Dit levert meer stress en angsten op. Hier komen de alsfirmaties dus kijken!

Ik las het onderwerp in het Happinez magazine en dacht, dit moet meer gedeeld worden!

Dus in plaats van affirmeren: ik kan het, wordt het: wat als ik dit gewoon kan?

Je stelt jezelf dus een ‘wat als’-vraag, of normale vraag, wat uiteindelijk tot meer en dieper inzicht gaat leiden. Het stellen van vragen zal beter werken dan affirmeren, omdat je hiermee het ego omzeilt, aldus Aedith Empress Hagenaar. Bij iemand die ondertussen gewend is om negatief te zijn over bv. zichzelf, is het brein constant op zoek naar bewijzen voor die negatieve gedachtes. Vandaar dat affirmaties dan ook nauwelijks (of moeilijker) een positieve uitkomst zullen hebben, omdat het brein ondertussen zo op ‘negatieve’ getraind is. Bij het stellen van vragen, gaat het brein ook aan de slag, maar anders. Het zoekt in ieder geval niet zo naar negatieve bewijzen als bij affirmaties.

Wat je dus doet, is jezelf een vraag stellen (in plaats van de affirmatie) en probeer daar dan ook (positief) antwoord op te geven. Voorbeeld:

Vraag: Wat als ik dit gewoon kan?

Antwoord:

  1. Dan heb ik mijn angst overwonnen en mezelf het tegendeel bewezen;

  2. Dan blijk ik meer te kunnen dan ik dacht;

  3. Maak ik mijn ouders trots.

Probeer jezelf geen negatieve vragen te stellen en dus ook geen negatieve antwoorden te geven!

Volgende
Volgende

Last van negatieve denkpatronen? 4 tips om deze te doorbreken