Wat weet jij over de keten van jouw kleding?

Ik zit momenteel in het derde leerjaar van de studie Bedrijfskunde. In de tweede periode kregen wij het vak Productie Verduurzamen. Daar werd ingezoomd op de keten van een kledingstuk naar keuze. Deze periode was zo ontzettend leerzaam en ik was geshockeerd over de huidige kledingindustrie.

Wist jij bijvoorbeeld dat er in het productieproces van een t-shirt 2500 liter water wordt gebruikt? En voor een spijkerbroek 7000 liter water? Bij een keten van een kledingstuk komt ontzettend veel kijken. Wat mij voornamelijk shockeerde waren de hoeveel grondstoffen dat wordt gebruikt voor het produceren van kledingstukken, de werkomstandigheden van deze textielarbeiders, hoe groot de keten is en hoe slecht het is voor het milieu. En we blijven maar nieuwe kledingstukken kopen. Even een uitgebreidere opsomming van wat er mis is:

  • De hoeveelheid grondstoffen die er nodig zijn om kledingstukken te maken. Jaarlijks worden er bijvoorbeeld miljoenen bomen gekapt voor de productie van deze stukken. Daarnaast heb je ook nog de uitstoot en de afvalstoffen. Tijdens het wassen komen er ook microvezels (plastic) vrij. Deze vezels kunnen uiteindelijk ook weer in ons drinkwater terecht komen.

  • De meeste textielarbeiders krijgen geen leefbaar loon. Volgens de Global Living Wage Coalition is het minimum maandloon bijvoorbeeld in Bangladesh 8000 taka, omgerekend 84 euro. Terwijl het leefbaar loon 16.460 taka, 174 euro, is. Dit kan leiden tot overwerk, kinderarbeid en ondervoeding

  • Er is te weinig transparantie vanuit de modemerken. Als consument hoor je te weten hoe jouw product is gemaakt, waar het precies vandaan komt en hoe de omstandigheden zijn. Weet jij precies hoe jouw favoriete kledingstuk gemaakt is?

  • Geen veilige werkomstandigheden voor textielarbeiders. Om bijvoorbeeld de stof viscose te maken, komen er behoorlijk wat chemische processen bij kijken. Echter worden er geen veilige werkomstandigheden aangeboden voor deze textielarbeiders en werken zij met chemicaliën die ontzettend schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Deze chemicaliën moeten uiteindelijk ook weer afgevoerd worden. Meestal wordt het vuile water samen met de chemicaliën afgevoerd (oftewel gedumpt) in de natuur nabij de fabriek. Natuurlijk niet goed voor de natuur.

Uiteraard is er nog veel meer om te vertellen, maar ik houd het kort. Denk zo ook aan de grote hoeveelheid grondstoffen wat gebruikt wordt en dat we juist een grondstoffen tekort tegemoet gaan. Deze aspecten gebeuren helaas bij veel grote kledingmerken die wij kennen zoals Zara, Bershka, Monki etc.

Wat kan jij doen?

  1. Koop niet meer kleding dan nodig is. Als je je bewust wordt wat er allemaal voorafgaand nodig is geweest om het kledingstuk in de winkel te krijgen, dan ga je er toch anders naar kijken. Dat had ik althans. De keten is na het kopen nog niet eens afgelopen, want je wast het kledingstuk (microvezels) en wat gebeurt er als je je kledingstuk weggooit? Dit is voor een andere blog.

  2. Koop tweedehands (bv. Vinted) of verkoop jouw kleding. Ook al kan het zijn dat jouw verkochte of gekochte kledingstuk van de Zara komt, kan het de levenscyclus van het stuk verlengen. Dit draagt al veel bij aan het milieu. Je hoeft niet altijd een nieuw kledingstuk te kopen.

  3. Koop duurzame stukken en zeg nee tegen synthetische stoffen. In onder andere deze synthetische stoffen zitten microvezels. Daarnaast zijn er nog veel meer nadelen. Koop kledingstukken waarvan de stoffen duurzaam geproduceerd zijn. Het kan zijn dat de prijzen wat hoger zijn.

Ik heb zelf nog veel kleding die ik had gekocht voordat ik dit allemaal wist over de kledingindustrie. Ik ga natuurlijk niet alles wegdoen, maar ga er nu absoluut bewuster mee om.

Vorige
Vorige

Last van negatieve denkpatronen? 4 tips om deze te doorbreken

Volgende
Volgende

Meer innerlijke rust? Doe een social detox!